Nagyon hasznos helyesírási kérdések 2

Az SZTK minek a rövidítése? Mit jelent?

Péternek már régóta fájt a torka, és úgy érezte, hogy már muszáj lenne orvoshoz fordulnia. Azonban nem volt biztos abban, hogy melyik az a hely, ahol ingyen orvosi ellátást kaphat. Ekkor egy barátja javasolta neki, hogy menjen az SZTK-ba, mert ott biztosan tudnak neki segíteni.

Péter először kicsit tanácstalanul állt az SZTK épülete előtt, és azt sem tudta, hogy mit jelent az „SZTK” rövidítés. Végül belépett az épületbe, és a recepción megkérdezte, hogy mi is az az „SZTK”. A recepciós hölgy mosolyogva elmagyarázta, hogy az SZTK az „Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja.” rövidítése, és az állami finanszírozású egészségügyi intézmények egyik fajtája.

Jóreggelt vagy jó reggelt? Hogyan írjuk helyesen?

Anna minden reggel azzal a szóval köszöntötte az édesanyját, hogy „Jóreggelt!” Azonban egyik nap az édesanyja megjegyezte, hogy helyesen „jó reggelt” írjuk. Anna nagyon meglepődött, mert eddig mindig azt hitte, hogy „jóreggelt” a helyes írásmód.

Az édesanyja elmagyarázta, hogy a „jó reggelt” helyesírási szabálya szerint az „jó” szó egy szótaggal hosszabb, mint a „reggelt” szó, és azokat mindig külön kell írni egymástól. Ezzel szemben a „jóreggelt” az egybeírt változat, amely a beszélt nyelvben gyakori, de helyesen nem ezt az írásmódot kell használni.

Valyon vagy vajon, hogy kell helyesen írni?

Péter az iskolában tanulta, hogy az igazán helyes helyesírás alapvető szabályait mindig érdemes betartani, így amikor egy barátja egy üzenetben azt írta neki, hogy „Valyon, mikor találkozunk?”, Péter kissé meglepődött.

Az eddigi tudása szerint ugyanis az igazán helyes írásmód a „vajon” szó volt. Azonban nem akarta megsérteni a barátja érzéseit, ezért inkább az interneten utánanézett a helyesírásnak.